O bautura cu multiple beneficii pentru sanatate, ceaiul verde este o bautura reconfortanta, populara peste tot in lume. Dar, multa lume nu stie un lucru important- consumul regulat de ceai verde are numeroase beneficii pentru sanatate.
Un nivel ridicat de polifenoli protectori.
Compusii numiti polifenoli sunt cunoscuti pentru faptul ca protejeaza organismul contra maladiilor, contribuind la o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Acesti compusi antioxidanti sunt prezenti in multe fructe, legume si alte alimente care nu sunt transformate. Ceaiul verde are numeroase avantaje pentru sanatate printre care numeroase sunt atribuite faptului ca nu este transformat si ca este bogat in acesti compusi vegetali.
Principalii compusi bioactivi din ceaiul verde sunt flavonoidele, cei mai puternici fiind catechinele si galatul de epigallocatechin (EGCG).
Ceaiul verde este de mare ajutor pentru digestie.
Ceaiul verde poate stimula digestia si ajuta tranzitul intestinal sa elimina deseurile. Poate ajuta si la o mai buna fluidizare a lichidelor corporale.
Ceaiul verde poate stimula functiile cerebrale.
Ceaiul verde contine un numar important de stimulant naturali printre care si cafeina, care poate contribui la mentinerea vigilentei si a concentrarii.
Dar, ceaiul verde este si o sursa buna de aminoacizi, mai ales de L-theanina, care are un efect relaxant, marind sau stimuland substantele chimice din creier care pot ameliora buna dispozitie, mai ales GABA, dopamina si serotonina.
Polifenolii benefici din ceaiul verde pot contribui si la incetinirea efectelor imbatranirii asupra creierului.
Poate stimula combustia de grasimi.
Unele studii sugereaza faptul ca ceaiul verde ar putea stimula nivelul metabolic si ca poate stimula combustia de grasimi. Se crede ca acest lucru se datoreaza cafeinei si proprietatilor sale termogenice naturale, dar si compusilor sai naturali vegetali precum cathecinele.
Poate favoriza controlul glicemiei.
Studiile au ajuns la concluzia ca ceaiul verde poate ameliora si sensibilitatea la insulina si drept consecinta poate avea un efect benefic asupra controlului glicemiei.
Poate reduce riscurile de a suferi de maladii cardiace.
Studiile arata ca ceaiul verde este o bautura utila pentru a ajuta la reducerea riscului de boli de inima si a afectiunilor conexe, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Efectele sale benefice asupra gestionarii colesterolului sunt unul dintre modurile in care poate ajuta.